Mit Kreta

23. 10. 2019
Forfatter: Luca Tselementes
Visninger: 724

Udover at min familie, på min fars side, er græsk, og bor på Kreta, hvorfor er det så, at jeg selv er lige så glad for at være her, og aldrig skal tilbage til Danmark? Helt enkelt, så har Kreta bare det hele. Naturen, kulturen, befolkningen, Sophies og mine interesser, og vores fælles drøm om at leve livet.

Med andre ord: Min drøm om det perfekte liv bliver til virkelighed, i samme øjeblik jeg sætter fødderne i Kreta's røde, sandede jord.

Naturen - Kretas natur byder på alt fra smukke strande, imponerende bjerge, vild natur og til spændende landsbyer med en uimodståelig charme. Som tidligere fortalt, synes jeg, man skal give sig selv den mulighed, at leje en bil, og, på egen hånd, køre en tur op i VestKretas bjergkæde, Lefka Ori. Bjergene starter syd for øens andenstørste by, Chania, og strækker sig helt ned til sydkysten. Bjergkæden har fået navnet Lefka Ori (De hvide bjerge) fordi toppene er hvide hele året. I sommerhalvåret pga. hvide kalksten, og om vinteren pga. sne, der dækker toppene indtil det sene forår. Vil man derfor opleve ”det rigtige Kreta” kan man f.eks. tage turen fra nordsiden til sydsiden af øen. Fra Chania, tager turen i bil op over Lefka Ori et par timer. Det er en betagende og storslået natur, man møder undervejs. I dalene møder man en frodig vækst med fossende bække, klippehuler, ældgamle platantræer, oliven- og appelsinlunde. De små, snoede veje med hårnålesving, er nogle steder så smalle, at man knap kan møde en modkørende bil. Ofte kører man helt ude på klippekanten, og autoværn er et ukendt begreb her! Efter et par timers kørsel ankommer man til sydsiden af øen og til stranden Elafonissi: Med sit utroligt hvide sand og meget iøjnefaldende turkise vand, er Elafonissi den flotteste ”caribiske” strand man kan tænke sig.

Det er også på Kreta man kan besøge Samaria. Området har modtaget en pris for at være et at de mest naturskønne steder i Europa, og Samaria kløften er kendt som værende den længste kløft i Europa. Den meget smalle passage nær slutningen af kløften er kun 4 m bred - omkranset af 500 m høje bjergvægge! Man kan gå turen igennem hele kløften. Det er en tur på 5-7 timer og ca. 16 km.

Uanset om man vælger en tur op igennem bjergene, eller man vælger at køre en tur på langs af øen, skal man køre væk fra, og generelt, forsøge at undgå, Kreta's motorvej (New national road). Denne strækker sig fra Kissamos i vest, til Agios Nikolaos i øst, og løber langs de større byer, Heraklion, Rethymnon og Chania. Vælg i stedet den gamle hovedvej (Old national road). Kvaliteten af den er meget svingende, men landskabet og de indtryk man kan samle undervejs, er noget mere charmerende og maleriske, end hvis man kører ad motorvejen. Specielt landskabet på Østkreta omkring Chersonissos er meget smukt. Vejene her kan godt blive meget smalle og man ender nemt på en grusvej, hvilket er meget almindeligt i de mere bjergrige egne.

Kulturen - Kreta er væsentlig når man taler græsk mytologi. Det var nemlig her, guden Zeus blev født. Zeus' søn, den sagnomspundne kong Minos, grundlagde Europas første civilisation og byggede det vældige palads Knossos, som man finder syd for øens største by, Heraklion. Paladset, var, i den minoiske storhedstid i tiden ca. 3000-1400 f. Kr., øens største by. Knossos var, ifølge myten, politisk centrum for den minoiske civilisation og kultur. Hele paladset er i dag udgravet, ikke mindst takket være englænderen Arthur Evans, som omkring år 1900 udgravede og genskabte paladset. Måden Evans genskabte Knossos på, er siden blev ivrigt diskuteret, men at gå mellem ruinerne på Knossos, er virkelig at mærke historiens vingesus.

Befolkningen - Men en rejse til Kreta er ikke blot den fantastiske natur og historiens vingesus. Det er også et møde med den lokale befolkning, kretenserne, og en rejse i kulinariske nydelser. Grækerne selv spiser meget ude, maden er simpel, men ofte karakteriseret ved, at "ting tager tid". Er man i bil op igennem bjergene, bør man standse op undervejs i en af de mange små landsbyer, med dens venlige, milde og imødekommende lokalbefolkning, om ikke andet så bare for at indtage en kop kaffe i en af de mange kafenion’er man finder på stort set hvert et gadehjørne. Lokalbefolkningen lever og er beskæftiget den dag i dag, som de har været i de sidste tusinder af år, altså bortset lige fra dem der er beskæftiget i turistindustrien. Kommer man væk fra turistområderne må en bestilling på en taverna oftest foregå ved hjælp af tegn og fagter, for her tales ikke engelsk, kun et charmerende græsk. Og oftest er det fatter eller mutter selv man møder, når man træder ind. Dagligdagen foregår i et adstadigt tempo, og oftest vil man opleve flere af stamgæsterne i en livlig diskussion, i gang med at ordne verdenssituationen, måske over et spil backgammon. Deltager fatter eller mutter i diskussionen kan man komme til at vente rigtig lang tid på en kop kaffe. ”Siga, Siga", betyder noget i retning af "langsomt langsomt". Et typisk græsk ordsprog, der beskriver den måde, kretenserne nyder og lever livet på og som er typisk for deres mentalitet: Her findes ikke stress og jag, og ting tager den tid, ting tager.