Mit job som kok på Taverna Villa Théa

17. 08. 2019
Forfatter: Luca Tselementes
Visninger: 129

Jeg arbejder som kok på Tavérna Villa Théa, et eksklusivt hotel eller lejlighedskompleks, der ligger nogle kilometer inde på øen for foden af Ida-bjergene. Foran hotellet, fra tagterrasserne, er der en fantastisk udsigt ned mod Kretas nordkyst og ud over strandene og havet ved Rethymnon, Kretas tredjestørste by, der ligger en lille times kørsel fra Plaka.

Min danske mor og græske far er skilt. Det blev de for snart mange år siden, da jeg var elleve. I flere år havde jeg ingen kontakt med min far, men efter at jeg flyttede til Kreta, begyndte vi at ses igen, og far tilbød mig at komme i kokkelære hos ham i hans tavérna på den nærliggende ø, Santorini. Efter lærlingetiden vendte jeg tilbage til Kreta og flyttede sammen med min kretenstiske kæreste Sophie. Og far skaffede mig jobbet på Tavérna Théa, hvor jeg også havde været i praktik.

Tavérna Villa Théas ejer, Konstantin Farmakis varslede store forandringer for hotellet på det tidspunkt. Han ville ændre værdigrundlaget for stedet. For restaurantens vedkommende, betød det, at der skulle serveres ægte græsk, og kretensisk mad, for så vidt muligt økologisk, og altid med ingredienser, dyrket og indkøbt i og omkring Rethymnon. Tavérna Villa Théa ligger lige i nærheden af landsbyen Adele og består af tyve hvidkalkede og kubusformede små huse omkring en central bygning der, foruden restauranten, også indeholdt blandt andet reception. Alt er indrettet i en moderne skandinavisk stil.

i dag lever jeg af at lave ægte græsk og ærlig mad til mellem 70 og 80 gæster hver dag, og sørger altid for at lytte, når de kigger ud i køkkenet.

Vi er fire i alt i køkkenet. Udover mig, Elena og Athanasios. Og så Dimitri, opvaskedrengen. Elena er den erfarne kokkepige. Hun har været på Tavérna siden Konstantin overtog hotellet for snart 20 år siden, og kender hver en krog, hvert et hjørne, ikke kun i køkkenet, men rundt på hele hotellet. Faktisk så godt, at hun ofte driller Konstantin med, at hun er bedre til at finde rundt på hans hotel end han selv er. Det er Elena, der bestemmer i køkkenet!

Athanasios er først i tyverne. Udover at hjælpe i køkkenet, gør hun også rent og passer receptionen. Hun er Konstantins barnebarn, og kender derfor også hotellet særdeles godt. Hun har leget der siden hun var barn, og når Elena driller Konstantin, så er Athanasios altid hurtig til at tage hendes farfars parti, og gøre Elena i tvivl, hvis hun kan komme afsted med det.