Min farmors køkken

17. 08. 2019
Forfatter: Luca Tselementes
Visninger: 127

Min mor er dansk, og min far er græsk, fra Kreta.

Lige siden jeg var lille, har jeg derfor kun set min farmor og farfar én gang om året, når vi, fast, holdt vores sommerferie hos dem i deres store 3 etagers laksefarvede hus, der ligger ca. 25 km. øst for Chania, i den lille landsby Plaka.

Efter mor og far blev skilt, gik der et par år, hvor jeg slet ikke så farmor og farfar, men nu bor jeg selv på Kreta, og elsker at besøge dem, og især, farmors køkken.

Jeg elsker min farmor, og jeg elsker farmors mad. Heldigvis ved hun ikke, hvad fastfood er, og kender ikke McDonalds. Til gengæld er hendes mad enkel, men samtidig lækker, velsmagende, mættende og sund.

På Kreta har jeg uddannet mig til kok, og kender derfor nu historien bag det traditionelle græske bondekøkken, som i øvrigt er verdens ældste, og mere end 3000 år gammelt.

Allerede dengang var ildstedet det centrale sted i huset, og nærmest at betragte som en hellighed. Omdrejningspunktet for den græske husmors madlavning. Og selvom flammerne for længst er forsvundet fra vores moderne komfurer og kogeplader, også på Kreta, så har farmor aldrig glemt respekten for ildstedet, som vi, i sidste ende kan takke al verdens kogekunst for! Farmors ildsted er ingen undtagelse!

Farmor bruger ildstedet hver dag, nærmest fra morgen til aften, og laver simpel mad, tilberedt af få gode, og oftest lokale råvarer. Retterne er altså hverken voluminøse eller prangende, men i stedet mættende, sunde og utrolig velsmagende.

Og det er netop de værdier, jeg vil forsøge at leve op til med opskrifterne i denne kogebog, hvor jeg har kigget på nogle af de opskrifter jeg, gennem årene, har lokket ud af farmor, og moderniseret dem, så de opfylder min egen græske madfilosofi: 1 skål, højst 10 ingredienser og en tilberedningstid på maksimum 30 min. - Simpelt, lækkert og sundt! Og velbekomme!