gr: Melitzanosaláta - dk: Auberginedip

08. 04. 2019
Forfatter: Luca Tselementes

Oprindelig min farmors opskrift fra Kreta. Far bruger den ofte i hans taverna, men selv efter at jeg er kommet i kokkelære, har jeg aldrig helt kunne gennemskue "den hemmelige" ingrediens. Indtil jeg fornylig fandt farmors gamle opskrift i en skuffe.

  • 2 auberginer
  • Ca. 20 perleløg (evt. fra glas)
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk soltørrede tomater
  • 1 fed hvidløg
  • 4 spsk friskhakket bredbadet persille
  • 4 spsk friskhakket dild
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk æbleeddike
  • Ca. 2 tsk groft salt

Skyl auberginerne. Sæt dem i en 180 grader varm ovn, og lad dem bage lidt over 1 time, til de er møre. Overbrus dem med koldt vand, og fjern skrællen, toppen og bunden.

Afdryp perleløgene. Smelt sukker på en varm pande. Når det er smeltet og karamelliserer, kommes smørret ved. Lad det bruse af, og kom perleløgene ved. Ryst panden rundt indtil alle løgene er godt glaserede (ca. 5 min.), og lad dem køle af

Hak løg, tomater, hvidløg, persille og dild i en blender. Hæld olivenolie og eddike i, og blend, til en fin, ensartet masse.

Skær auberginerne i store stykker og kom også dem i blenderen. Blend forsigtigt, til en grov masse. Smag til med salt

Hæld salaten i en skål, og pynt eventuelt med lidt kapers.

Smager bedst efter et døgn i køleskab