Græske mål i opskrifterne:

• 1 kop væske = 2 1/2 dl   • 1 kop mel = 125 g   • 1 kop sukker = 225 g   • 1 kop smør = 225 g   • 1 kop hele mandler = 150 g
• 1 dl frisk, hakket krydderurt = 1 tsk tørret, formalet eller stødt

Når vi har friske grillede rejer på menuen i tavernaen, serverer vi altid en lille skål aïoli til. Den her er min fars version
2 pasteuriserede æggeblommer (stuetemp.)

Der findes i hundredevis, måske tusindvis, af opskrifter på hummus. Den her er min helt egen, som jeg har eksperimenteret mig frem til. Opskriften indeholder endda et par små fif, i forhold til andre mere almindelige opskrifter på hummus. Resultatet bliver: Creamy, dreamy and lightly!

Lækker dip - lige til bordet - perfekt meze til at smøre på for eksempel grillet brød.

Oprindelig min farmors opskrift fra Kreta. Far bruger den ofte i hans taverna, men selv efter at jeg er kommet i kokkelære, har jeg aldrig helt kunne gennemskue "den hemmelige" ingrediens. Indtil jeg fornylig fandt farmors gamle opskrift i en skuffe.

Denne tapenade er den perfekte starter. Den serverer vi for alle gæster i tavernaen sammen med brød.

Hvis du - som min far og jeg - er glade for de italienske grillede brødskiver, bruschetta, så prøv at smøre denne pesto ovenpå. Himmelsk!

Klassisk græsk tomatsauce, som kan bruges sammen med ris og kartofler og til rigtig mange retter.

Den cremede og lækre "nationalret" tzatziki var noget af det allerførste min far lærte mig at lave i køkkenet, da jeg var barn, og før han og mor blev skilt. Og opskriften har fulgt mig lige siden.

Kategori: Salater

Ved servering kan man lægge en skive feta og et skvæt olie ovenpå, og drysse med lidt tørret (salat)krydderi.

Kategori: Salater

Den græske salat serveres til stor set alle måltider hernede. Kan varieres nærmest i det uendelige, men sådan her ser den ud, når jeg laver den.1 skyllet salathoved i mindre stykker (gerne lidt forskelligt).

Kategori: Salater

Nemt tilbehør. Smager fantastisk med Kretas solmodne tomater.

Kategori: Salater

Jeg elsker ærter. Og sammen med grillede asparges og masser af citron, giver det nogle fine smagsnuancer til denne salalt med grillede rejer på toppen!

Kategori: Salater

Far og jeg opfandt den her salat en dag, hvor vi havde aftalt, at spise frokost på stranden. Den er lavet af rester.

Kategori: Salater

Her på Kreta påstår vi, at vi har verdens bedste (læs: mest velsmagende) vandmeloner! Og vi har mange af dem. Denne salat kombinerer den velsmagende vandmelon med feta og og persille. Mere græsk kan det ikke blive!

Kategori: Salater

En meget populær salat i fars taverna med en frisk smag af citron. Kan bruges som tilbehør til alt kød. Og den er både nem, hurtig, sund og smager fantastisk.

Kategori: Salater

Den her opskrift fik jeg af kokken på det hotel i Platanias, hvor jeg arbejdede det første år jeg boede på Kreta.

Kategori: Salater

Jeg kender udmærket den danske klassiker "kold kartoffelsalat". Sådan laver vi ikke kartoffelsalat hernede. Prøv denne i stedet, der "svømmer" i god, sund olivenolie, frem for mayonnaise!

Kategori: Salater

I min tidlige kokkeelevtid havde vi en dag en rest laks til overs efter dagens servering. Dagen efter bad min far mig lave en frokostsalat af lakseresten. Den skulle være nem, frisk, cremet, og skulle kunne spises med en skive brød til.

Kategori: Salater

Der findes rigtig mange versioner af den oprindelig tyrkiske tabbouleh. Den her synes jeg er speciel god, fordi bulguren, som i sig selv er ret smagsneutral, får et lækkert pift af tomat.

Kategori: Brød og kager

Jeg elsker de italienske mandelsmåkager med de mange navne. Og lige så mange navne de har, lige så mange forskellige opskrifter, og bagemetoder findes der. Den her opskrift, fra en ældre italiensk kogebog er favoritten. Og de er så nemme at bage.

Kategori: Brød og kager

Den her klassiske opskrift fandt jeg på nettet, efter at vi på tavernaen havde haft besøg af et par gluten allergikere.

Kategori: Brød og kager

Allerede som barn lærte far mig at bage de lækreste brød, alle ud fra den samme opskrift, der handler om at langtidshæve, og bage i en lukket gryde, pande eller lignende.

Dette italienske focaccia brød er lavet på fars måde:

Kategori: Brød og kager

Ingen souvlaki uden et hjemmelavet pita. De her brød bager jeg hver morgen, når jeg er i køkkenet hos far på Symi. Før du kommer fyld i, og serverer dem, pensler du dem med lidt olivenolie og smider dem på en varm grill i et par minutter.

Kategori: Hovedretter

Souvlaki er noget af det mest populære fastfood i Grækenland. Krydret kød, sammen med cremet tzatziki, frisk salat, solmodne tomater og friske rødløg og pakket ind i et tykt blødt og grillet pitabrød. "What's not to like"!

Kategori: Hovedretter

De her kødboller er så nemme at lave - den græske version af de danske frikadeller.

Kategori: Hovedretter

Enhver kok (med respekt for sig selv!) har sin egen favoritopskrift på pizza - og således også mig!

Bunden er en "Strawberry Moon Bakery’s Whole Wheat Pizza Dough" fra "takeamegabite.com". Og bemærk, at dejen skal startes dagen før, den skal bruges!

Portionen giver 2 (store) pizzaer, men kan sagtens ganges op!

I Grækenland bager man normalt pizza i en (tærte)form.

Kategori: Hovedretter

Endnu en klassiker fra mit græske køkken.

Kategori: Hovedretter

En ret jeg har lært at lave af Sophies farmor. Det, der gør den så lækker, er den lange tid kødet står og simrer i gryden. Det giver en helt speciel meget koncentreret smag.

Kategori: Hovedretter

Den græske klassiker over dem alle - farmors originale opskrift.

Kategori: Hovedretter

Når alle endagsturisterne ankommer med båden fra Rhodos, er det her en af de mest populære grillretter i fars taverna.

Kategori: Hovedretter

Det her er en af de mest klassiske græske retter. Perfekt til et glas rødvin, og sammen med en skive feta, og brød, der kan suge den ekstra tomatsovs op!

Kategori: Desserter

Dejlig og nem æbletærte, som kan serveres som den er, eller med en klat flødeskum eller vanillleis.

Kategori: Desserter

Grækerne laver ikke så mange desserter, men serverer oftest yoghurt, honning og frugt i stedet. Denne her er dog undtagelsen. Den minder lidt om den danske ris a la mande, og er en klassiker i Grækenland.

Kategori: Desserter

Det har været svært for mig, at finde den helt rigtige opskrift på den italienske dessert klassiker. Men jeg har eksperimenteret ad flere omgange, og er nået frem til denne opskrift, som er helt rigtig - og faktisk også ret nem. Opskriften er til 6 personer.

Og husk, at Tiramisu'en skal trække mindst et par timer i køleskabet før servering.

Kategori: Meze

Jeg har eksperimenteret rigtig mange gange at lave helt rigtige salt mandler. Det har været svært at finde den opskrift, hvor mandlerne bliver lækre sprøde, er rigtigt saltede, og med den der lækre "hvide" overflade som de skal få af saltet. Men så afslørede farmor, den "hemmelige" ingrediens, citronsaft.

Kategori: Meze

Disse tomater er så lækre søde og smagfulde, at de kan anvendes i mange retter og salater - og så er de meget nemme at lave.

Kategori: Meze

En helt traditionel opskrift, med mange navne, f.eks. patates psites (bagte kartofler) eller patates ladorigani (kartofler med olivenolie og oregano). Perfekte til en søndagsmiddag med kylling, lam, svinekød eller oksekød. Og mindst lige så gode dagen efter, hvis de opvarmes langsomt i ovnen!

Kategori: Meze

Klassisk - og simpel - græsk tærte